Žihľava – druhy, účinky, zber a žihľavový čaj
Keď sa povie žihľava, možno myslíte okamžite na popálenie, ku ktorému dôjde, pokiaľ si v prírode nedáte pozor. Žihľava má však aj liečivé účinky. Aké? A ako pripraviť žihľavový čaj?
Rastlina žihľava
Žihľava dvojdomá (lat. Urtica dioica) je bežnou rastlinou hojne rastúcou nielen po celej Európe, ale aj v Spojených štátoch alebo Kanade. Lístky žihľavy sú posiate chĺpkami a väčšina z nás už od útleho detstva vie, že obsahujú chemikálie, ktoré spôsobujú podráždenie pokožky, popálenie, svrbenie a začervenanie.
Druhy žihľavy
Najčastejšie sa u nás vyskytuje žihľava dvojdomá, prípadne žihľava malá (lat. Urtica urens), ktorá nesie aj názov žihľava žahavka. V kvetináčoch sa často pestuje okrasná žihľava, ktorá má krásne farebné listy. Ďalšou izbovou žihľavou je africká žihľava, ktorá sa nazýva aj Koleus či Pochvatec šišiakovitý (lat. Coleus scutellarioides). Semená africkej žihľavy si môžete zaobstarať aj v záhradníctve a vypestovať si tak túto okrasnú žihľavu aj doma.
Hluchavku bielu (lat. Lamium album) si môžete pomýliť so žihľavou, často sa nazýva žihľava hluchavka. Táto rastlina s bielymi kvetmi však nepŕhli.
Prečo žihľava páli?
Popálenia sú spôsobené trichómami, čiže horúcimi chĺpkami, ktoré sú na listoch a sú zakončené ampulkou. Pri kontakte s pokožkou sa do nej zabodnú a obsah ampulky sa uvoľní. Tekutina tvorená kyselinou mravčou, histamínmi, serotonínmi a nervovými hormónmi sa tak dostane do rany. Okrem tejto obranej vlastnosti sú ale žihľavy skvelými liečivými bylinami, ktoré sa hodia na nejeden neduh.
Zber žihľavy
Najlepší čas na zber žihľavy je skoro na jar. Mladé rastlinky sú najlepšie na čaje, tinktúry aj na sušenie. Starostlivo voľte miesto ich zberu. Vyhýbajte sa najmä tým miestam, kde rastú žihľavy po tonách – to môže značiť pôdu, ktorá je poznačená najrôznejšími hnojivami z poľnohospodárstva. Voľte radšej miesta vzdialené od poľnohospodárskych polí a ciest.
Účinky žihľavy
Žihľava má mnoho pozitívnych vplyvov na celý ľudský organizmus, poďme si vymenovať aspoň niektoré z nich. Tak teda, na čo je dobrá žihľava?
- podporuje metabolizmus,
- obsahuje železo, čím sa z nej stáva skvelý bojovník proti chudokrvnosti,
- pomáha pri zápale močových ciest,
- ženám pomáha pri nepravidelnom menštruačnom cykle,
- má priaznivý vplyv aj na cukrovkárov,
- posilňuje imunitu,
- podporuje rast vlasov a pomáha proti lupinám,
- pomáha pri ťažkostiach spojených s tráviacim systémom.
Výluh zo žihľavy sa okrem toho môže pri zahradničení využívať ako domáce, prírodné hnojivo.
Čo obsahuje žihľava?
Ako je vôbec možné, že táto obyčajná rastlina, ktorá rastie doslova na každom rohu, má toľko pozitívnych účinkov? Ako už bolo spomenuté, žihľava obsahuje železo. Okrem toho je ale tiež veľmi bohatá na vitamíny, obsahuje ich celý rad: A, B1, B2, B3, C a K.
Je žihľava vhodná na vlasy? Žihľava tiež obsahuje kyselinu kremičitú, ktorá môže zohrať úlohu pri podpore rastu a kvality vlasov a nechtov.
Žihľava v tehotenstve
Konzumácii žihľavy by sa mali vyhnúť tehotné a dojčiace ženy a tiež malé deti. Pravidelnému požívaniu žihľavy by sa ale mali vyvarovať všetci – je to veľmi silná bylina, takže ju konzumujete s rozumom. Najlepšie je konzumovať ju čerstvú na jar a po zvyšok roka si ju sušenú zmiešať s ďalšími bylinkami.
Žihľavový čaj
Zaujíma vás, ako pripraviť čaj zo žihľavy? Zmes na žihľavový čaj sa dá vyrobiť buď z čerstvých alebo sušených listov. V prípade, že čaj zo žihľavy pripravujeme z čerstvých listov, stačí ich cca päť. Pokiaľ sa rozhodnete radšej pre žihľavu sušenú, na hrnček je ideálna jedna zarovnaná polievková lyžica.
Aké účinky má čaj zo žihľavy?
Žihľavový čaj je dôležité nechať poriadne vylúhovať, aspoň 15 minút, následne podávame. Takto pripravený čaj je najlepšie popíjať po dúškoch pri chrípke, prechladnutí, pri pečeňových a žlčových ťažkostiach, pri cukrovke, črevných a žalúdočných problémoch, zápaloch horných dýchacích ciest a reumatizme. Je to skrátka veľmi všestranná liečivá rastlina.
Zdroj: Medicalnewstoday.com, healthline.com, realsimple.com
Komentáre sú vypnuté.