Zeler – ako na pestovanie tejto koreňovej zeleniny?
Vypestujte si zeler v záhrade. Poradíme vám niekoľko základných pravidiel ako sa o neho starať. Poznáte obľúbené druhy zeleru a jeho účinky na zdravie?
Zeler je často zabúdaná koreňová zelenina, ale nemali by ste ju zo svojho jedálnička vyraďovať, pretože je veľmi prospešná pre ľudský organizmus. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a stopových látok. Jeho pestovanie nie je nijako zložité a ľahko to zvládnete aj u vás na záhrade. Stačí poznať pár základných pravidiel.
Druhy zeleru
Zeler je u nás známy až od 17. storočia, ale pestovali ho už aj starí Egypťania. Tí ho však využívali iba ako korenie. V dnešnej dobe poznáme hneď niekoľko druhov tejto zeleniny. Medzi najobľúbenejšie patria:
- zeler stopkový – z ktorého sa využíva jeho nadzemná časť,
- zeler listový – je veľmi bohatý na vitamín C,
- zeler hľuznatý alebo koreňový – u tohto typu sa spracováva podzemná časť, ale využiť sa dajú aj listy, často sa používa do vývarov.
Účinky zeleru na zdravie
Ide o koreňovú zeleninu, ktorá má pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Obsahuje mnoho vitamínov, napríklad B1, B2, PP a C, ale taktiež je bohatým zdrojom minerálov a stopových látok. Dokáže tíšiť bolesť, podporuje trávenie a pôsobí močopudne. V kuchyni ho využijete pri príprave polievok, omáčok, nátierok aj šalátov.
Využitie zeleru v kuchyni
Medzi najznámejšie recepty z tejto zeleniny patrí chutná krémová zelerová polievka a zelerová nátierka. Obľúbeným pokrmom sú však aj ďalšie recepty, napr. zelerový šalát, hranolky či zelerové pyré. Okrem toho, vňať sa hodí napríklad na grilovanie či dozdodenie jedál.
Pestovanie zeleru
Hľuznatý zeler pestujte v stredne ťažkej hlinitej pôde, ostatné druhy majú radšej pôdu ľahšiu, s pH medzi 6,0 a 6,8. Všeobecne všetky druhy sú náročné na dostatočný prísun vody, preto ich nesmiete zabúdať pravidelne zalievať. Ako jediná koreňová zelenina sa pestuje z predpestovaných priesad. Zeler potrebuje plné slnko alebo polotieň.
Kedy a ako sadiť zeler?
Zeler vysievame vo februári do kvetináčov (semená klíčia pri nižšej teplote, optimálne medzi 10°C a 15°C) a von ho môžeme dať najskôr v marci, ideálne však až v polovici mája, a to na slnečné stanovište, ktoré je však chránené pred vetrom. Medzi sadenicami i medzi jednotlivými riadkami ponechajte aspoň 40 cm priestor, aby sa mal kde rozrastať. Počas rastu ho musíte občas okopať, aby došlo k prevzdušneniu koreňov a prihnojovať. Hnojivo by malo byť bohaté na dusík, aby ste podporili rast zelenej časti.
Kedy zbierať zeler?
Zber sa uskutočňuje zvyčajne 16 až 18 týždňov od výsadby, záleží však aj na konkrétnom druhu. Stopkový zeler sa zberá od konca augusta do novembra. Hľuznatý zeler môžete zberať od polovice októbra do polovice novembra.
Iba hľuznatý zeler sa dá skladovať po celú zimu. Ostatné druhy vám tak dlho nevydržia, ani keď ich uskladníte do pareniska.
Ako čistiť stonkový zeler?
- Rozdeľte zväzok zeleru na jednotlivé stonky. To umožní dôkladnejšie čistenie každej stonky.
- Každú stonku dôkladne umyte pod studenou tečúcou vodou.
- Odstráňte asi 3 cm z konca stoniek, kde sú tvrdé a drevnaté, rovnako tak aj horné výhonky (listy). Listy však nevyhadzujte. Použiť ich môžete napríklad do polievok alebo šalátov.
- Ak sú vonkajšie stonky hrubé a vláknité, môžete ich ošúpať priečnou škrabkou. Začnite od spodnej časti stonky a škrabte smerom nahor. Pri mladom zeleri tento krok môžete vynechať.
- Následne už len zeler nakrájate na požadovanú veľkosť a tvary.
Tip: Zeler môžete skladovať v chladničke v uzatvorenej nádobe až 3 týždne. Použiť ho môžete napríklad aj do smoothies alebo zeleninových polievok.
Zdroj: almanac.com, growveg.com
Ďalšie tipy na pestovanie zeleniny
Komentáre sú vypnuté.