Topinambur – pestovanie, účinky a využitie v kuchyni
Slnečnica topinambur alebo iba skrátene topinambur – rastlina, ktorá sa vzhľadom podobá na slnečnicu. Ako na jeho pestovanie, aké má účinky a využitie v kuchyni?
Čo je topinambur
Topinambur je vysoká bylina so žltými kvetmi. Vzhľadom sa podobá klasickej slnečnici, preto je označovaná aj za slnečnicu hľuznatú alebo ľudovo povedané židovský zemiak. Topinambury prapôvodne pochádzajú z Mexika. Ešte predtým, než sa masovo rozšírili, si na nich pochutnávali Indiáni. Ak ich chcete napríklad vyprážať, mali by ste si topinambury naozaj strážiť. Stačí chvíľka a hneď sú mäkké. Z topinamburu sa dá pripraviť aj špeciálna šťava. Vždy by mala byť nalievaná ako čerstvá. Nikdy do kovových nádob. Na to je nesmierne citlivá.
Pestovanie topinamburu
Topinambur patrí medzi zdravé potraviny. Konkrétne jeho hľuzy, ktoré majú liečivé účinky. Spadá medzi rastliny, ktoré rastú skutočne veľmi bujným spôsobom. Pritom sú veľmi nenáročnou bylinou na výsadbu. Veľmi často môžu byť vidieť v podobe živých plotov. Čo majú spoločné so slnečnicou je, že vyrastú do výšky až troch metrov. Vďaka tomu potrebujú čo najvhodnejšiu oporu. Pestovanie topinamburov nie je náročné.
Medzi hlavné požiadavky na pestovanie patrí slnečné stanovište. Znesú aj chlad, chudobnú pôdu či sucho. Hľuzy topinamburu sa vysádzajú na jar. Hĺbka by mala byť 10 až 15 cm a v spone 20 až 30 cm. Jedna rastlina topinamburu dokáže vyprodukovať 1,5 kg hľúz.
Rozmnožovanie topinamburu
Nie je nutnosťou zalievať ani hnojiť, čo je vcelku pozoruhodné. Minimálne z hľadiska zalievania. V porovnaní so zemiakmi teda vychádzajú lepšie. Zemiaky totiž potrebujú skôr priemerné teplo a sú náročné na zálievku. Pokiaľ toto nemajú, vyrastú naozaj veľmi malé. Na rozmnoženie topinamburu stačí aj veľmi malá hľuza. Tým pádom je to vcelku jednoduchá záležitosť. V podstate je ako burina – rastie stále. Na rozdiel od iných rastlín sa môžu nechať v zemine aj počas zimy.
Topinambur sa dá pestovať výlučne len ako okrasná rastlina. Ak pôjde o invazívny druh, treba mať na pamäti zásadnú vec – rýchlo sa rozrastá. Preto sa odporúča zábrana zapustená do zeme, prípadne mobilná nádoba.
Účinky topinamburu
Čo všetko topinambur obsahuje:
- vodu,
- uhľohydráty,
- inulín,
- bielkoviny,
- skoro žiadny tuk,
- vlákninu,
- esenciálne aminokyseliny,
- vitamíny,
- kyselinu jablčnú, jantárovú a citrónovú,
- minerálne látky – draslík, vápnik, horčík a fosfor,
- železo, mangán, kremík, sodík, zinok,
- provitamín A, ďalej rad zo skupiny B, C, D a H.
Slnečnice topinambury pomáhajú hlavne pri reumatizme. Avšak musia sa jesť pravidelne. Zásadné sú aj pri cukrovke. Neobsahujú škrob, ako klasické zemiaky, ale vysoký obsah inulínu – druh cukru obsiahnutý v topinamburoch, ktorý znižuje hladinu krvného cukru. S cukrovkou sú spojené aj ďalšie ťažkosti, napríklad opuchy nôh. Aj na to topinambury blahodárne pôsobia. Pomáha riešiť aj ďalšie problémy, ako sú cholesterol v krvi, zvýšený krvný tlak či problémy s obličkami.
Ďalej odvádza jedy z tela – čiže detoxikuje. Hľuzy sa dajú konzumovať po celý rok. Avšak ich chute sa menia v závislosti od ročného obdobia. Topinambury sa odporúčajú aj pri redukčných diétach. Majú totiž nízku energetickú hodnotu a zvyšujú pocit sýtosti, čo je skvelý pomocník, pokiaľ sa snažíte zhodiť nejaké to kilo.
Topinambury v kuchyni
Topinambury boli na tanieri ľudí ešte skôr ako zemiaky. Je zrejmé, že sa rovnako ako zemiaky môžu variť, piecť, smažiť alebo dusiť. Dokonca sa dajú pripraviť aj ako klasické rezne. Čo je na nich ešte pozoruhodné – môžu sa jesť dokonca surové. Stačí k nim pridať prílohu, napr. jogurt, majonézu, tatársku omáčku alebo ich kombinovať s jablkami, kalerábom či kyslou kapustou. To si pri zemiakoch možno predstaviť len ťažko. Ako surové sa pridávajú obvykle do šalátov.
Čaj z topinamburov
Medzi obľúbené recepty z topinamburu patrí aj čaj z jeho kvietkov. Čaj má medovú vôňu a oceniť by ste mali hlavne jeho zdravotný prínos pre ľudský organizus – zvyšuje obranyschopnosť, pomáha pri poruchách metabolizmu, obehového systému a pohybového aparátu. Pomáha tráveniu a je tiež vhodný pre celiakov. Dokonca bojuje proti stresu, čo v dnešnej dobe ocení asi každý. Je to vlastne také prírodné antidepresívum.
Postup prípravy
- Ako prvé sa musia získať kvety. Málokedy sa dajú kúpiť. Nezostáva nič iné, než si ich natrhať. Nesmú byť utlačené ani vyschnuté.
- Ďalej je treba usušiť kvety pri teplote 45 stupňov. Na usušené kvety nesmie svietiť slnko.
- Nakoniec sa už len zalejú horúcou vodou a je hotovo.
Sirup z topinamburov
Z topinamburov sa dá vyrobiť aj chutný sirup. Môžete ním napríklad sladiť čaj alebo si pripravovať lahodnú šťavu, ktorú ocenia najmä deti.
Postup prípravy
- Hľuzy sa nastrúhajú na strúhadle a zasypú cukrom. Prikryjú sa na dve hodiny utierkou. V sklenenej nádobe sa potom nechajú odstáť dva dni.
- Precedia sa cez plátno a dajú sa variť na 10 minút.
- Skladuje sa v tme a chlade.
Zdroj: verywellfit.com, growveg.com
Komentáre sú vypnuté.