Pažítka – Ako pestovať túto obľúbenú bylinku?

Pažítka – najobľúbenejšia bylinka v našich kuchyniach. Nenáročná na pestovanie, jednoduchá na starostlivosť. Ako ju pestovať a zbierať?

O rastline

Pažítka (Allium schoenoprasum) je u nás veľmi rozšírená rastlina, pretože je nielen jednoduchá na pestovanie, ale nezaberie ani veľa miesta, a navyše je zdravým a chutným doplnkom pri varení. Táto bylinka obsahuje mnoho vitamínov a minerálov potrebných pre naše telo. Z tých najdôležitejších sú to hlavne bielkoviny, vláknina, betakarotén, omega kyseliny, vysoký podiel vitamínu C, ďalej vitamíny A, K, minerály draslík, vápnik, železo, zinok a mnohé ďalšie.

Pažítka je skvelou rastlinkou, ktorá podporuje trávenie a znižuje krvný tlak. Pestovať ju pokojne môžete aj doma na balkóne alebo na okne. Ako na to?

Pestovanie pažítky

Existuje hneď niekoľko odrôd s rôzne výraznou chuťou a tiež má niekoľko rôznych odtieňov zelenej farby. Na pestovanie si môžete vybrať buď semienka, alebo už predpestovanú sadeničku. Dokonca nie je ani zlá voľba nákupu pažítky v supermarkete. Tu je však potrebné podotknúť, že v takom prípade ju musíte hneď po zakúpení zrezať a nechať ju vyrásť znova. Len to s jej nákupom nepreháňajte, pretože táto rastlinka sa nedá nijako skladovať. Maximálne ju môžete zmraziť, ale tým zmení chuť.

Ako sadiť pažítku?

Pažítku zasaďte do hlinitej a humóznej pôdy. Potrebuje tiež priame svetlo a množstvo živín. Mali by ste ju teda prihnojovať. Ideálna doba pre výsev je v marci, ale nemusíte sa báť zasadiť ju aj na jeseň do pareniska.

kvety pažítky
Zdroj foto: Endless luck / Shutterstock.com

Rozmnožovanie pažítky

Dá sa tiež jednoducho množiť. Stačí ju rozdeliť na niekoľko trsov a znova zasadiť. Rastlinky po celú dobu rastu musíte dostatočne zalievať a občas aj okopať. Počítajte s tým, že druhým rokom sa objavia kvety, ktoré treba odstrániť.

Čo s pažítkou keď kvitne?

Kvitnúce pažítka je rajom pre včely. Pokiaľ chcete, aby sa pažítka vysemenila a budúci rok rozrástla, nechajte pár kvetov na stonke, neskôr sa z nich vytvoria kapsuly, ktoré obsahujú semienka.

Vedeli ste, že kvety pažítky sú jedlé? Použiť ich môžete tiež do šalátov, nátierok, polievok alebo aj hlavných jedál. Rozhodne ich nevyhadzujte, majú ešte výraznejšiu chuť ako samotné stonky a sú plné vitamínov.

Ako pažítku žať?

Zožať pažítku nie je zložité a docielite to tak, že zrezávate listy tesne pri zemi. Robte to opakovane, lebo vám začne kvitnúť. Kvety sú síce veľmi pekné, ale zastavujú tvorbu nových listov – a vy sa tak pripravíte o dobrú úrodu. Pokiaľ budete pažítku pestovať v skleníku alebo fóliovníku, môžete sa z nej tešiť po celý rok. Táto rastlinka však dobre rastie aj na slnečnom balkóne alebo vo väčšom kvetináči za oknom.

Čo s prebytkom pažítky?

Väčšie množstvo pažítky môžete usušiť a pridávať do jedál v sušenej podobe na dochutenie. Vhodné je aj zamrazenie bylinky. Bylinku dôkladne umyte, nadrobno nasekajte a nechajte zamraziť.

TIP: Sušenú pažítku môžete tiež pridať do domácej vegety. Výborne dochutí každé jedlo.

Zdroj: almanac.com, rhs.org.uk


Tipy na ďalšie bylinky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.