Mango – pestovanie z kôstky, účinky a ako jesť mango
Mango môžete vypestovať aj u vás doma z kôstky. Pestujte mangovník v kvetináči. Poznáte jeho zdravotné účinky? Poradíme vám ako ho nakrájať a ako zistiť, či je mango zrelé.
Mango je cudzokrajné ovocie, pretože pochádza z Ázie. Je často spájané s pozitívnymi účinkami na zdravie – zlepšenie imunity, zdravie tráciaceho traktu a zraku, a dokonca nižšie riziko niektorých druhov rakoviny.
Účinky manga na zdravie
Hoci je exotické ovocie mango nabité živinami, najmä vitamínom C, má veľmi málo kalórií. To je dôvodom, prečo je častou ingredienciou pri príprave obľúbených smoothies.
Je nabité antioxidantami – mangiferin je látka, ktorá je často označovaná za superantioxidant a práve mango je ním doslova nabité. Mangiferin má priaznivé účinky proti poškodeniu voľnými radikálmi v súvislosti s rakovinou, cukrovkou a zdravím srdca.
Mango má mnoho vitamínov – je skvelým zdrojom živín zvyšujúcich imunitu. Mango má veľkú zásobu kyseliny listovej a obsahuje mnoho vitamínov B a vitamínov A, C, K a E . Tieto všetky vitamíny manga posilňujú imunitu a zdravie človeka.
Chráni váš zrak – súčasťou manga je aj luteín, zeaxantín a vitamín A. Látky chrániace oči. Luteín a zeaxantín tvoria ochranu pred slnečnými lúčmi, zatiaľ čo nedostatok vitamínu A môže spôsobiť problémy so zrakom.
Znižuje riziko niektorých typov rakoviny – mango má vysoký obsah polyfenolov, ktoré majú protirakovinové vlastnosti. Oxidačný stres je častým spúšťačom tvorby rakoviny hrubého čreva, pľúc, prostaty, prsníka a kostí. Polyfenoly bojujú proti oxidačnému stresu.
Pestovania manga z kôstky
Naše podmienky nie sú pre pestovanie manga vhodné, môžete to však vyskúšať vo vykurovanom skleníku. V Ázii dorastá mangovník až do 40 metrov, čo sa vám určite nepodarí. Buďte však trpezliví, plodov sa dočkáte najskôr za 7 rokov.
Sadenie manga
Na očistenie kôstky z manga sa nebojte použiť kefku, dôkladne ju vydrhnite. Tvrdý obal kôstky treba odstrániť. Namočte kôstku približne na dve hodiny do vody, obal zmäkne a ľahšie ho odstránite. Vnútri objavíte jadro, pri lúpaní sa nesmie poškodiť.
Mangovník nemá rád vápnik, na jeho zasadenie preto využite kokosový substrát. Nie je kyslý, ani zásaditý, je teda pre mangovník ideálny. Jadro zasaďte približne 3 – 4 cm hlboko do susbtrátu. Pestujte mangovník v kvetináči alebo v inej nádobe. Udržujte nádobu v teple, minimálne 25°C. Pravidelne zalievajte, aby bol subtrát vždy vlhký. Približne po dvoch mesiacoch sa dočkáte vyklíčenia.
Hnojenie manga
Spočiatku nie je hnojenie rastliny manga potrebné. Približne po pol roku môžete s dodávaním živín začať. Začnite zľahka tretinou odporúčanej dávky a postupne pridávajte. Ku koncu leta naopak na hnojení uberajte. Cez zimu nechajte mangovník v chladnejšej miestnosti s dostatkom svetla.
Ako jesť mango
Kúpili ste si v obchode toto tropické ovocie a premýšľate, ako mango ošúpať a nakrájať?
- Najjednoduchší spôsob je použiť škrabku na zemiaky a mango jednoducho olúpať a potom nakrájať nožom, pozor na kôstku manga v strede.
- Ďalší spôsob môže byť nakrájanie manga nožom ešte v šupke na 3 časti , kedy vám v strednej časti zostane kôstka. Potom ho môžete jemne nakrájať na kocky (pozor na poškodenie kože) a následne šupku ľahko odstrániť.
Šupu z manga jesť neodporúčame, pretože toto tropické ovocie býva dovezené z ďalekých krajín. Kôstku z manga tiež nejedzte, po olúpaní ju vyhoďte spolu so šupkou. Kocky manga môžete jesť samostatne alebo ho využiť pri príprave nejakého receptu.
Kedy je mango zrelé
Zrelé mango môžete spoznať podľa 3 základných indikátorov:
- mango by malo byť pevné (ani tvrdé, ani mäkké),
- malo by voňať,
- malo by byť sfarbené aspoň 2 farbami (obvykle zelená, žltá alebo červená).
Kedy je mango pokazené? Zistíte to jednoducho, ak je mäkké na dotyk. Keď ho rozrežete, bude sa rozpadať a nebude mať príjemnú vôňu ani chuť. Pokiaľ teda budete kupovať v obchode mango v akcii, dávajte pozor aby nebolo prezreté.
Zdroj: thebetterindia.com, healthline.com, thespruce.com
Tipy, ako pestovať ďalšie ovocie
Komentáre sú vypnuté.