Liči – liečivé účinky, využitie a pestovanie
Malá veľkosť, sladká chuť a tvrdá šupka červenkastej farby. Liči je aj v slovenských domácnostiach stále viac obľúbené ovocie, ktoré vás zaujme špecifickým vzhľadom aj neodolateľnou chuťou. Aké pozitíva pre ľudské zdravie prináša toto chutné ovocie a prečo sa oplatí ho pestovať doma?
Liči je drobné ovocie so sladkou chuťou, ktorá vás nadchne hneď pri prvom súste. Určite si ho obľúbite vy aj vaše deti, zaradí sa tak do vášho klasického jedálnička a vylepší každý dezert aj sladký múčnik. Čo všetko vám ovocie prinesie za pozitíva a prečo je dobré ho konzumovať?
Pôvod liči
Rastlina liči pôvodne rástla v Ázii, najmä v Indočíne, Vietname, Taiwane a Číne. Jedná sa o strom s jedlými plodmi z čeľade mydelníkovitých. Plody tejto rastliny s názvom dvojslivka čínska (lat. litchi chinensis) poznáme pod ozačením liči.
Oválny tvar s červenkastou a veľmi tvrdou až pichľavou šupkou skrýva belavé dužinaté ovocie, ktoré je veľmi chutné, sladké a tiež šťavnaté. Pod dužinou nájdete ešte tvrdé, hnedé semeno. Šupka ide olúpať jednoducho, a tak vám príprava sladkej pochúťky nezaberie príliš veľa času. Vďaka šťavnatosti a sladkej chuti sa často používa v exotickej kuchyni, a to nielen pri príprave dezertov či múčnikov.
Ako sa je liči
V regáloch obchodov môžete liči najčastejšie nájsť v kompótovanej podobe, kde prácu olúpania urobil už niekto za vás. Kompotované liči je veľmi chutné, zachováva aj svoju šťavnatosť. Konzumovať ho samozrejme môžete aj čerstvé ako každé iné ovocie. Stačí olúpať pichľavú škrupinku. Pozor si tiež dávajte na hnedú oválnu kôstku, ktorá nie je jedlá.
Pri výbere dbajte na to, aby bolo ovocie krehké a správne zrelé. Väčšina druhov ovocia síce môže dozrieť ešte u vás doma, v košíku na ovocie, to však pri tomto ovocí neplatí. Exotické ovocie totiž len málokedy dozreje ešte po odtrhnutí zo stromu či kríku.
- Skvelou voľbou je aj ovocný šalát, kde hlavnú rolu hrá liči. Zmiešaním rôznych druhov ovocia, najmä tých exotických, pripravíte chutnú desiatu do horúcich letných dní.
- Liči, či už kompótované alebo čerstvé, je tiež vhodným doplnkom k letným koktailom alebo iným alkoholickým nápojom.
- Ak budete mať dostatok tohto skvelého ovocia, môžete z neho skúsiť vyrobiť šťavu, ktorá bude skvelým zdrojom najrôznejších vitamínov.
Účinky liči na zdravie
Liči patrí medzi ovocie, ktoré vám dodá dostatok vitamínov a ďalších dôležitých látok pre celkové zdravie človeka. Slúži ako účinný antioxidant, ktorý vám pomôže s vyčistením celého tela a naštartovať ho tak do ďalšieho obdobia. Okrem plodu sú zdraviu prospešné aj listy liči. Tie môžu mať dokonca analgetické alebo protizápalové účinky, a tak sa oplatí konzumovať aj jeho listy, v prípade zápalov aj preventívne.
Je tiež skvelé pre funkciu nervového systému a vhodný je aj pre diabetikov na zrovnanie hladiny cukru v krvi. Pomôže s lepšou funkciou metabolizmu a dokonca vie znížiť vysoký krvný tlak. Okrem toho je zdrojom:
- vitamínov C, D a E,
- fosforu a horčíka,
- draslíka a sodíka,
- vápnika.
Pestovanie liči zo semien
Hoci si v našich slovenských podmienkach len sotva vypestujete veľký strom liči, ktorý plodí jedno ovocie za druhým, môže vám tento ovocný strom priniesť mnoho pozitívnych účinkov aj do vášho domova. Pri najlepších podmienkach môže strom dosiahnuť až desaťmetrovú výšku a dožiť sa niekoľko stoviek rokov.
Zaujímavá rastlina, ktorou liči je, rozhodne ozvláštni váš interiér. Stačí vziať semeno, ktoré je ukryté vo vnútri plodu a zasadiť ho do piesku s veľkou vlhkosťou. Po mesiaci si už všimnete klíčenie, kedy môžete presunúť semeno do dobre priepustnej zeminy. Nezabudnite na neustálu vlhkosť, ideálnu teplotu 20 ° C a občasné hnojenie.
Tip pre Vás: Zistite, ako vypestovať avokádo z kôstky jednoducho u vás doma.
Zdroj: webmd.com
Komentáre sú vypnuté.