Koriander – účinky, pestovanie a využitie v kuchyni
Koriander je veľmi obľúbené korenie na dochutenie jedál. Má veľké množstvo pozitívnych účinkov na naše telo. Pestovať ho môžete v záhrade aj doma v kvetináči.
Koriander
Koriander (coriandrum sativum) je jedna z mála rastlín, ktorá sa dá zužitkovať celá, najčastejšie sa používajú mleté semená a listy. Je obľúbeným korením vo väčšine krajín, predovšetkým však v indickej, stredovýchodnej a ázijskej kuchyni. Niekedy je nazývaný aj ako čínsky petržlen.
Koriander je vyhľadávaný najmä ako „náhrada“ karí a tiež soli, čím sa zníži jej spotreba a príjem sodíka. Má veľmi špecifickú chuť, ľudia ho buď milujú alebo nenávidia – jedno mu však uprieť nemožno – koriander má mnoho pozitívnych účinkov na ľudské telo.
Účinky koriandra na zdravie
- Znižuje hladinu cukru v krvi – koriander podporuje tvorbu konkrétnych enzýmov, tie majú za následok zníženie hladiny cukru v krvi.
- Posilňuje imunitný systém – antioxidanty v koriandry zbavujú telo voľných radikálov, posilňujú imunitu a majú protirakovinové, protizápalové a neuroprotektívny efekt.
- Chráni srdce pred rizikom infarktu – väčšina korení pôsobí pozitívne na zdravie srdca. Koriander pomáha znižovať krvný tlak a LDL cholesterol. Naopak zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.
- Pôsobí na zdravie mozgu – spomínané antioxidanty pomáhajú posilňovať pamäť a znižovať stavy úzkosti.
- Podporuje trávenie, vrátane zdravia čriev – podporuje chuť do jedla, okrem toho upokojuje zažívanie.
- Znižuje riziko infekcií – má antimikrobiálny vplyv na choroby spôsobené zlou úpravou potravín a patogénmi.
Využitie koriandra v kuchyni
Hoci sú semená aj lístky z rastliny koriandra jedlé, majú rozdielnu špecifickú chuť. Semená rastliny majú jemnú príjemnú chuť, listy skôr pripomínajú kyslú chuť citróna.
Pri príprave pokrmov sa využívajú celé aj mleté semená. Celé semená koriandra bývajú použité do pečiva, zeleniny alebo do strukovín, napríklad do šošovicovej polievky. Rozomleté semená skvele chutia v cestovinách alebo nátierkach.
Avokádové guacamole si získalo obľubu aj v našej kuchyni a bez lístkov koriandra, sa rozhodne nezaobíde. Lístky koriandra majú aj iné použitie – do polievky, šalátov, paradajkovej omáčky a najmä v rezancoch, pripravených na thajský spôsob.
Pestovanie koriandra
- Ak sa nechystáte pestovať koriander v kvetináči, vyberte na záhrade polotienisté miesto s vlhkou a priepustnou pôdou.
- Semienka koriandra zasievajte 1 – 2 cm hlboko, približne 5 cm od seba, pokiaľ nestojíte o semienka, ale len lístky, na vypestovanie chutných semienok stačí pridať 1 – 2 cm.
- Než sa objavia prvé rastlinky, nešetrite vodou a zalievajte a aj potom nenechajte záhon vyschnúť.
- Keď bylinka dorastie do 15 cm, začnite odstrihávať lístky. Postupne odstraňujte približne tretinu lístkov, predídete ochromeniu rastliny.
- Bylinka dosahuje výšku približne 1 meter, kvietky majú bielu alebo ružovú farbu. Semená zberajte skôr, než začnú hnednúť alebo černieť.
Používate koriander pri varení aj u vás doma alebo je to pre vás vcelku novinka? Vyskúšať ho na dochutenie jedál určite stojí za to, preto sa môžete pokúsiť aj o jeho pestovanie.
Zdroj: lovethegarden.com, gardenersworld.com
Ďalšie obľúbené bylinky
Komentáre sú vypnuté.