Brusnice – účinky, pestovanie, zber a skladovanie
Brusnica je obľúbená najmä kvôli svojim dezinfekčným účinkom, iste si ju ale zamilujete aj pre jej skvelú chuť. Pozrite sa na tie najzásadnejšie pozitívne účinky na ľudské telo aj na informácie o jej pestovaní či skladovaní.
Základné informácie o brusniciach
Brusnica je tiež známa ako červená čučoriedka, kalinka alebo kyselinka. Jedná sa o jasne červené lesné plody, ktoré rastú na nižších kríkoch s krásnymi, tmavo zelenými listami. Tento plazivý krík dorastá maximálne do výšky 25 centimetrov a jeho vajcovité lesklé listy sú dlhé maximálne 25 milimetrov.
Červenú čučoriedku nájdete aj voľne v prírode, vždy v okolí vresu alebo v rašeliniskách. Táto kríková rastlina potrebuje na život dostatok kyslosti v pôde, bez prítomnosti minerálov. Preto sa často objavuje aj na svahoch hôr a menších kopcov, dobre sa jej darí v ihličnatom lese.
Kedy dozrievajú brusnice?
V období kvetenstva nájdete na kríkoch biele, miestami ružovkasté kvety, toto obdobie je predovšetkým v máji a júni. Plody brusnice sú najprv veľmi trpké a kyslé, ešte pred začervenaním majú zelenú farbu. Okolo augusta začnú plody dozrievať a zbierať ich môžete až do prvých mrazov.
Účinky brusnice
O černiciach, čučoriedkach a cesnaku sa často hovorí ako o tých najsilnejších prírodných antioxidantoch. Na rovnaký stupienok sa radí aj brusnica. Ako skvelý antioxidant vám pomôže s pomalším starnutím, skvele podporí vaše zdravie aj v prípade srdcových ochorení alebo v prípade problému s obehovým systémom. Poradí si aj v prípade hnačiek alebo problémov so žlčníkom. Podporí celkové zdravie, posilní imunitu a zrovná hladinu cukru v krvi.
Pokiaľ často trpíte na zápaly močových ciest alebo močového mechúra, určite už ste počuli o brusniciach. Tie totiž dokážu úplné zázraky v tejto oblasti tela. Močopudné účinky pomáhajú zmierniť a vyliečiť zápaly močových ciest a výborne fungujú aj ako preventívny doplnok stravy.
Pokiaľ teda trpíte na chronické zápaly v tejto oblasti, určite by vo vašom jedálničku brusnica nemala chýbať. Môžete si pripraviť brusnicový čaj alebo sušené či zavárané brusnice maškrtiť pri televízii namiesto nezdravých cukríkov.
Pestovanie brusnice
Ak ste si túto rastlinu zamilovali, určite túžite po jednom alebo dvoch kríkoch aj na vašej záhrade. Brusnica nepotrebuje nijako zvláštnu a náročnú starostlivosť.
- S výsadbou počkajte na jar alebo jeseň.
- Vhodnou pôdou je tá s vysokým obsahom kyslosti, do zeminy teda pridajte dostatok rašeliny.
- Nesaďte brusnicu na priame slnko, odvďačí sa vám svojimi plodmi jedine v polotieni.
- Pozor dávajte na množstvo vody, nikdy by táto rastlina nemala byť príliš zaliata, v takej chvíli totiž rýchlo odumierajú nové výhonky alebo hnijú korene.
- Mulčovanie pôdy okolo rastlín pomôže udržať vlhkosť a potlačiť burinu.
- Rez nie je potrebný, ale starším kríkom, tj. po 6-7 rokoch, môžete na jar dopriať omladzujúci rez (5-7 cm nad zemou).
Kedy a ako brusnice zbierať?
Vydávate sa na prechádzku lesom za účelom zberu týchto prírodných liečiv? Pri brusnici nezabudnite nielen na plody, ale vezmite domov aj listy. Ak vyrazíte na konci leta predovšetkým pre plody, nikdy nezbierajte na pohmat mäkké, tie sú už prezreté. Zamerajte sa na jasne červené, tvrdé plody. Pri zbere nezabudnite aj na pár listov, ktoré môžete usušiť a vychutnať si z nich lahodný a blahodarný čaj.
Sušenie a skladovanie brusníc
Pri sušení listov ich nikdy nenechávajte na priamom slnku, radšej ich nechajte pomaly schnúť v tieni. Sušené listy môžete skladovať v suchej dóze s tesným uzáverom, miesto by malo byť suché a najlepšie tmavé. Zaujmú vás svojou tmavo zelenou farbou, pri príprave čaju aj silnou a horkou chuťou. Plody sušte alebo zavarte do pohárov. Skladujte rovnako ako listy.
Ďalšie obľúbené články
Komentáre sú vypnuté.