Ako zariadiť špajzu a čo by v nej určite nemalo chýbať?

Povedali ste si, že predsa nie ste škrečok, aby ste doma hromadili zásoby jedla? Supermarkety sú otvorené každý deň a ich ponuka je viac ako pestrá. Tak na čo mať doma špajzu? Ale ono to také jednoduché nie je. Nemôžete predsa pre každú vec hneď behať do obchodu. Špajza alebo aspoň potravinová skriňa je veľmi praktická a oplatí sa aj v modernej dobe. Ako by mala vyzerať?

Umiestnenie špajze v kuchyni

Najčastejšie bude špajza umiestnená v kuchyni. Ideálne by však bolo, keby ste pre ňu mohli nájsť miesto, kde je teplota iba okolo 10 °C. Pokiaľ napriek tomu musíte špajzu dať do kuchyne, vyberajte pre ňu priestor, ktorý nie je hneď vedľa sporáka, rúry, chladničky, mrazničky a na priamom slnku. Predsa len v nej budete skladovať potraviny, tak nech sa vám hneď vplyvom tepla nepokazia. V kuchynských linkách často jedna zo skríň funguje práve ako špajza. V tých modernejších je formou výsuvných šuplíkov. Ide o praktické riešenie, kedy máte o uložených potravinách dokonalý prehľad. Samozrejmosťou je sú kvalitne tesniace dvere, úsporné LED žiarovky či kvalitné okno so zatienením, ktoré bude chrániť pred priamym slnečným žiarením.

Skôr, než do nej potraviny naukladáte, dajte na poličky alebo do zásuviek praktický voskovaný papier, ktorý chráni nábytok. Pokiaľ si nájdete priestor na úschovu potravín na chodbe v skrini, platí to isté ako pre kuchyňu. Voskovaný papier je základom, aby ste mohli svoju špajzu udržiavať v čistote. Pretože odoláva vlhkosti, pri upratovaní ho stačí pretrieť mokrou handričkou. Až doslúži, s ľahkým srdcom ho vyhodíte. Tento papier býva v predaji obvykle v papiernictve, a to v rôznofarebnom prevedení.

Aké regály do špajze

Ak máte možnosť mať špajzu v samostatnej suchej miestnosti, mala by byť dobre odvetrávaná, bez prístupu priamych slnečných lúčov. Najlepšia je orientácia na sever. Vyriešiť uskladnenie potravín je možné pomocou regálov. Tie bývajú najčastejšie drevené, kovové alebo drôtené. Šikovný domáci majster dokáže taký regál do špajze z dreva vyrobiť aj sám. V ostatných prípadoch je nutné sa pozrieť po ponuke v obchodoch.

regále v špajzi
Zdroj foto: VH-studio / Shutterstock.com

TIP: Potraviny, vyžadujúce väčší chlad, je vhodné dávať do dolnej časti regálov, pretože práve tam býva chladnejšie.

Dózy na potraviny alebo radšej pôvodný obal?

Múku, ryžu alebo cukor je vhodnejšie prechovávať v uzavretých dózach – plastových či sklenených. Jednak to potom lepšie vyzerá a za druhé sa vyhnete nepríjemnostiam s pretrhnutím obalu a vysypaním obsahu na poličku. Ak nechávate potraviny v pôvodnom obale, čo sa týka napríklad cestovín, je nutné ho po otvorení zaistiť pomocou spony alebo gumy. Kypriaci prášok, puding, vanilkový cukor či sáčky s najrôznejším korením si môžete umiestniť prehľadne do košíčkov. Aspoň sa v policiach nebudú len tak voľne povaľovať. Poriadok je predsa len vizitkou dobrej gazdinej.

Ako sa zbaviť molí v špajzi

Potraviny, ktoré používate často, majte v popredí hneď po ruke. Tie, na ktoré príde rad len občas, umiestnite do zadnej časti špajze. Pravidelne je potrebné kontrolovať dobu použiteľnosti jednotlivých potravín aj ich stav. Pokiaľ sa do niektorých už pustili mole, je nutné ich vyhodiť. Na nepríjemné malé motýliky platia napríklad aj lapače molí – tie určené do špajze by mali byť označené ako vhodné na použitie pri potravinách. Iné tam nedávajte, obsahujú väčšinou chemické látky, ktoré by mohli byť zdraviu škodlivé.

Prečítajte si tiež: Moľa šatová ohrozuje oblečenie – ako sa jej zbaviť?


Ďalšie články, ktoré by sa vám mohli páčiť

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.