Ako nabrúsiť nôž? Naučte sa jednoduchý postup
V kuchyni sú nástroje, ktoré používate takmer denne. Medzi tieto kusy náčinia patrí najmä nôž, ktorý sa hodí na krájanie zeleniny, pečiva aj mäsa. To vie každá gazdinka. O kvalitné nože je nutné sa starať, dobre ich umývať a tiež správne brúsiť. Ako na to? Pozrite sa na užitočné tipy do domácnosti. Postup je veľmi dôležitý, aby ste si nôž nezničili.
Uhol brúsenia nožov
Každý nôž by sa mal správne brúsiť pod iným uhlom. To hlavne preto, že každý potrebuje iné brúsenie na iné použitie.
Uhol 30° – pod týmto uhlom nabrúste každý pracovný nôž, ktorý používate v ťažkých podmienkach. Takéto nože sa často používajú na stavbe, v lese pri poľovníctve alebo aj pri akomkoľvek remesle.
Uhol 25° – ideálny pre outdoorové nože, napríklad aj pri love, hlavne vďaka ostrým hranám a ich odolnosti.
Uhla 20° – v uhle 20° sa brúsia nože na bežné užívanie, to znamená v kuchyni na krájanie mäsa alebo pečiva. Môžete využiť tento typ brúsenia aj pri príborových nožoch, napríklad tie na krájanie mäsa.
Uhla 17° – malé skalpely alebo čepele na holenie sa obvykle ostria v uhle 17°. Zaručí vám perfektné ostrie aj pre tie najjemnejšie hrany čepele.
Ako správne nabrúsiť nôž pomocou ocieľky?
Skvelou voľbou na nabrúsenie nožov je pomocou ocieľky. Pozor však dávajte na to, či si trúfate na také brúsenie, inak nôž zničíte. Ocieľku používajú totiž väčšinou len skutoční profesionáli v kuchyni, tí totiž dobrusujú svoje nože tesne pred použitím.
Ocieľka nefunguje na báze úplného brúsenia, iba dobrusovania. Pokiaľ je váš nôž tupý, ocieľka vám veľmi nepomôže.
Navyše s ocieľkou je potrebné mať už nejaký grif, pri dobrusovaní sa totiž musí dobre kombinovať pohyb ocieľky aj noža, navyše je nutné dodržať správny uhol.
- Ocieľku vezmite do ľavej ruky, nôž do pravej.
- Čepeľ noža položte na ocieľku pod pravým uhlom (90°). Potom tento uhol zmenšite na polovicu (45°), ešte raz rozdeľte na 22,5° a jemne sa posuňte bližšie k čepeli, aby ste získali brúsny uhol 20°.
- Pomocou rovnomerných pohybov (na striedačku z oboch strán noža) prechádzajte čepeľou od konca až po špičku.
- Keď skončíte s ostrením, utrite čepeľ aj ocieľku utierkou.
Brúsenie, ktoré zvládne aj amatér
Na trhu sa v dnešnej dobe objavuje mnoho skvelých nástrojov, pomocou ktorých ľahko a rýchlo nože nabrúsite. Tie vám zaistia nielen skvelé ostrie, ale aj ten najlepší uhol pre váš nôž. Vyskúšajte napríklad brúsku na nože – čepeľ noža jednoducho prejdete brúskou pod správnym uhlom, ktorý vám nástroj napovie. Pri brúsení nesmiete zabudnúť na priebežné otáčanie čepele, aby sa nôž nabrúsil rovnomerne z oboch strán.
Brúsenie pomocou brúsneho kameňa
Použiť môžete aj brúsny kameň. Pamätajte, že brúsny kameň je pred používaním potrebné namočiť do vody – lepšie pohlcuje prašnosť.
- Brúsny kameň namočte do vody na cca 5 – 15 minút – podľa odporúčaní výrobcu, resp. pokým z neho prestanú vychádzať bublinky.
- Kameň položte na stabilný povrch, ktorý nekĺže.
- Držte čepeľ noža v správnom uhle ku kameňu a rovnomerne ju veďte od konca až po špičku. Počas procesu brúsenia zachovávajte rovnaký uhol (pomôcť vám môže aj tzv. slider).
- Po niekoľkých ťahoch čepeľ opláchnite a obráťte na druhú stranu, kde proces zopakujete.
Ako nabrúsiť zúbkovaný nôž?
Brúsenie zúbkovaného noža môže byť zložitejšie než nabrúsenie hladkej čepele, ale nie je to nič, s čím by ste si neporadili. Na brúsenie zúbkovaného noža je najlepšia brúsna tyč:
- diamantová brúsna tyč – vhodná na hrubšie dobrúsenie veľkých zúbkov,
- keramická brúsna tyč – jej použitie je vhodné pre dosiahnutie vysokej ostrosti veľkých zúbkov.
Na malé zúbky môžete použiť brúsny papier alebo niektorý z nástrojov s diamantovým povrchom, tj. diamantový brúsny kameň, diamantová brúsna tyč atď.
- Identifikujte správny nástroj na brúsenenie vzhľadom na veľkosť zúbkov.
- Brúste každý zúbok zvlášť niekoľkokrát. Držte brúsnu tyč pod uhlom približne 20 až 25 stupňov k čepeli. Začnite od základne zúbka a pokračujte smerom k jeho špičke.
- Po niekoľkých opakovaniach na každom zúbku čepeľ opláchnite, aby ste odstránili zbrúsený prach.
Ako sa starať o kvalitné nože?
Kým máte lacné nože, možno vás ich zničenie tak netrápi. Akonáhle ale zaobstaráte značkové kvalitné nože za väčšiu čiastku, potom sa rozhodne zamyslíte nad tým, ako sa o nôž správne starať a ako ho ukladať, aby sa nezničil.
Pri ukladaní nožov do špeciálneho bloku myslite predovšetkým na to, aby sa pri každom zasunutí neničila čepeľ. Na výber máte nepreberné množstvo druhov, značiek i materiálov. V dnešnej dobe je obľúbeným magnetický blok na nože, ktorý sa upevňuje na dosku nad kuchynskú linku a vďaka magnetu sa vždy dobre zachytí nôž na blok. Rozhodne sa neodporúča ukladať ich do klasickej zásuvky medzi príbormi, tam sa totiž čoskoro otupia.
Ako správne umyť nôž?
Pri kvalitných nožoch treba myslieť aj na také maličkosti, ako je aj ich umývanie. Pokiaľ sa rozhodnete umývať nôž v ruke, zvoľte radšej vlažnú vodu a menej drastický prípravok na umývanie. Pomocou hubky na riad jemne nôž umyjete aj od väčších nečistôt . V dnešných domácnostiach sa ale v ruke umýva čím ďalej menej riadu, od toho je v moderných kuchyniach samozrejme umývačka.
Ak sa rozhodnete pre umývanie nožov v umývačke, myslite nielen na čepeľ, ale aj na rukoväť. Napríklad nože s drevenou rukoväťou rozhodne do umývačky nepatria. Do umývačky sa nehodí ani nôž s čepeľou s vysokým obsahom uhlíka v oceli. Ostatné nože umývajte v umývačke maximálne pri teplote 55 °C, nikdy sa čepeľ nesmie dotýkať ostatných príborov alebo riadu.
Myslite aj na plastové rukoväte, tie sa totiž môžu zničiť pod vplyvom čistiacich prípravkov.
Zdroj: pottenpannen.cz, epicurious.com
Ďalšie tipy do domácnosti
Komentáre sú vypnuté.