Ačokča – pestovanie, liečivé účinky a recepty
Ačokča, resp. uhorko paprika, je menej známa zelenina, s ktorou sa na záhradkách úplne bežne nestretávame. V článku sa dozviete ako pestovať ačokču, aké má liečivé účinky, prípadne aj to, aké recepty si z ačokči môžete pripraviť.
Ačokča (lat. Cyclanthera pedata ) sa niekedy nazýva aj kaywa alebo aj paprikouhorka. Tento tekvicový plod pochádza z Južnej Ameriky, a hoci svojim vzhľadom pripomína papriku, chuťou je viac podobný uhorke.
Ačokča a jej liečivé účinky
Ačokča konzumovaná zasurova pôsobí blahodárne na vysoký krvný tlak a znižuje cholesterol. Je vhodná aj pre cukrovkárov a používa sa pri liečbe ochorení dýchacích ciest.
Dá sa aj dusiť a variť. Prečo by ste ju aj vy mali vo svojej záhradke pestovať ? Máme pre vás hneď niekoľko dôvodov. Plus pár tipov na lahodné recepty, ktoré skrátka musíte vyskúšať!
Pestovanie ačokči
Pestovanie ačokči je veľmi jednoduché a zvládne ho aj úplný začiatočník.
- Semená sa vysievajú v druhej polovici mája na slnečné stanovište.
- Čo sa ďalších požiadaviek týka, má rada kvalitnú humóznu a priepustnú pôdu a dostatočnú vlahu.
- Preto ju hlavne cez leto nezabúdajte zalievať, inak by sa mohlo stať, že by vplyvom dlhodobého sucha prestala úplne plodiť.
- Rastlina ačokča má drobné žlté až zelenkasté kvety.
Ak ste plody ačokči ochutnali a nemôžete sa ich nabažiť, zasaďte si niekoľko rastliniek na vašu záhradku a budete mať bohatú úrodu od leta do jesene. Naozaj. Ačokča je totiž až neuveriteľne plodná. Pri správnej starostlivosti vám budú rastlinky plodiť po celé leto. A výhodou je, že nepotrebujú veľa priestoru, výborne sa preto hodia aj do mestských záhradiek, kde sa môžu pnúť po stenách či po tyčiach, často až do výšky piatich metrov.
Pokiaľ nezabudnete rastlinu pravidelne zalievať, je takmer nemožné ju zabiť. Dá sa pestovať aj bez použitia chemických výrobkov a hnojív, a netrpí plesňami ani žiadnymi inými chorobami. Je skrátka veľmi odolná a vhodná aj pre začínajúcich pestovateľov. Ak sa bojíte neúspechu a malej úrody, kúpte si niekoľko rastliniek ačokči a budete žať plody po celé leto.
Recepty z ačokči
Ako už bolo spomenuté v úvode, tvarom pripomína ačokča papriku, ale chuťou je oveľa viac podobná uhorke. Dá sa jesť ako v surovom stave, tak aj po rôznych úpravách. Vyskúšajte recepty z ačokči, ktoré sú jednoduché. Najlepšie je jej zaváranie.
Zaváranie ačokči
Skvelá je napríklad nakladaná v náleve. Ačokču môžete zavárať s inou zeleninou, napríklad:
- cesnakom,
- cibuľou,
- listy viniča,
- bobkovými listami,
- kôprom,
- chilli papričkami.
Plnená ačokča
Výborná je tiež plnená ačokča, pričom ako náplň môžete použiť prakticky čokoľvek: mletým mäsom počnúc a syrom končiac. Tým ale zoznam receptov nekončí .
Skvele chutí aj zeleninová polievka z ačokči, paradajok, mrkvy, zemiakov a cibule.
Napriek tomu, že ačokča existuje už mnoho rokov a pestovali ju kedysi Inkovia, ktorí si ju obľúbili pre jej liečivé vlastnosti, v Česku je stále trochu zanedbávaná. Čo je obrovská škoda, pretože je chutná a jednoduchá na pestovanie. Schválne si ju skúste sami vypestovať. Budete prekvapení z úrody aj z toho, aké ľahké a bezstarostné jej pestovanie je.
Zistite tiež ako pestovať
Komentáre sú vypnuté.