Batáty – ako na pestovanie sladkých zemiakov?
Batáty, teda sladké zemiaky, sú výborná pochúťka hodiaca sa aj do slovenskej kuchyne. Majú inú chuť ako klasické zemiaky, ktorú si však obľúbite. Ako pestovať batáty a ako ich využiť?
Hoci sú batáty iným druhom a majú inú chuť ako klasické zemiaky, ich spôsob pestovania a zber je veľmi podobný.
Sladké zemiaky – batáty
Radia sa do čeľade pupencovitých a chutia odlišne ako klasické zemiaky. Sú tiež koreňovou zeleninou, avšak ich chuť je sladká. Vhodné podmienky na pestovanie batátov sú takmer po celom svete, je možné vypestovať rôzne druhy odlišných farieb (oranžovej, bielej a fialovej).
Tieto sladké zemiaky majú aj iné využitie – je to popínavá rastlina, čo mnoho ľudí využíva na zatienenie pergol v horúcich letných dňoch.
Sladké zemiaky sú plné škrobu, okrem toho však obsahujú vlákninu, vitamíny a minerály. Zoznam zdraviu prospešných látok dopĺňajú potrebné antioxidanty, tie zbavujú telo voľných radikálov a bojujú proti chronickým ochoreniam. Sladké zemiaky pôsobia proti mnohým zdravotným problémom:
- podporujú správnu funkciu čriev,
- znižujú riziko rakoviny,
- zlepšujú zdravie očí,
- pomáhajú zlepšiť funkcie mozgu,
- posilňujú imunitný systém.
Druhy sladkých zemiakov
Batáty majú hneď niekoľko rôznych tvarov, veľkostí aj farieb. U nás sú najrozšírenejšie červené. Ich dužina je buď žltá alebo biela. Táto odroda obsahuje najviac betakaroténu a je obľúbená aj preto, že sa skvele hodí nielen na varenie, ale aj na zapekanie, čo u iných druhov niekedy nebýva možné. Ak máte radi domáce hranolky, mali by ste si zaobstarať radšej žlté batáty, ktoré sú vhodné na vyprážanie, alebo ich využijete pri príprave cesta. Existuje aj oranžová odroda, ale s tou sa u nás nestretnete.
Pestovanie batátov
Sladké zemiaky sa dokážu prispôsobiť akejkoľvek zemepisnej oblasti, a tak sa dajú bez problémov pestovať aj u nás. Majú len pár požiadaviek:
- Na dobrý rast potrebujú slnečné miesto.
- Ideálna pôda je hlinitopiesočnatá.
- Sú to plazivky, preto potrebujú vyviazanie.
- Vysadiť von ich môžete až po prízemných mrazíkoch.
Najčastejšie sa pestujú pomocou predklíčenia tak, že do zakúpenej hľuzy napicháte špajle a necháte ich klíčiť nad pohárom vody, až potom ich zasadíte do kvetináča alebo do zeme.
Sladké zemiaky možno vypestovať z naklíčených hľúz, podobne ako tomu je u klasických zemiakov. Na rozdiel od zemiakov môžete batáty vypestovať zo sadeníc.
Ako sadiť batáty
Pokiaľ sa rozhodnete pestovať batáty rovnakým spôsobom ako zemiaky, nechajte ich naklíčiť. Aj nenaklíčené hľuzy sa pravdepodobne uchytia, len im bude rast trvať dlhšie. U sadeníc naklíčenie samozrejme nutné nie je.
Kedy sadiť batáty
S výsadbou sadeníc či hľúz počkajte na začiatok mája, kedy už nehrozia mrazíky. Vsádzajte ich podobne ako zemiaky – do vytvorených brázd. Majte na pamäti, že sladké zemiaky sú popínavá rastlina, potrebujú dostatok miesta na „plazenie“ po zemi alebo ich vyviažte a nechajte rásť po opore. Uľahčí to zalievanie. Hnojenie postačí iba na začiatku vegetácie, neskôr ho už netreba.
Zber a skladovanie
Zemiaky zberajte priebežne po celú sezónu, na jeseň vyberte všetky sladké zemiaky. V pivnici vydržia približne mesiac, ale dlhšie ich neskladujte. Nemajú takú výdrž, ako klasické zemiaky. Ak chcete, aby vám vydržali cez celú zimu až do jari, musíte ich dať do suchšej, dobre vetranej pivnice – najlepšie do nádoby s pieskom alebo pilinami, pretože sú náchylné na plesnivenie a hnilobu. V chladničke vám vydržia maximálne týždeň a priamo mraziť sa nesmú.
Škodcovia a ochorenia
Sladké zemiaky nemajú v našich podmienkach prirodzených škodcov, vrátane pásavky zemiakovej a ani ich neohrozujú žiadne choroby. Aj keď sú tieto zemiaky podobné klasickým zemiakom, musíte s nimi zaobchádzať jemnejšie, pretože nie sú také odolné.
Ako pripraviť batáty
Sladké zemiaky už dávno nie sú niečo nové, stali sa súčasťou slovenskej kuchyne, preto aj recepty z batátov nájdete dnes v každej kuchárskej knihe či receptovom magazíne.
Častou otázkou je, ako dlho variť batáty. Ak chcete podávať sladké zemiaky ako prílohu (varené batáty, batátové hranolky, pečené batáty) k hlavnému jedlu, v podstate je postup a čas prípravy rovnaký, ako pri klasických zemiakoch. Preto čas varenia týchto zemiakov prispôsobte tomu, či máte radi tvrdšie zemiaky alebo úplne do mäkka uvarené.
Receptov, ako pripraviť sladké zemiaky je dnes plný internet. My vám vyzdvihneme tie najobľúbenejšie recepty z batátov, ktoré sa zvyknú pripravovať:
- batátová polievka – polievka z batátov má naozaj lahodnú chuť, pripraviť ju môžete na viacero spôsobov,
- k mäsu môžete ako prílohu podávať batátové pyré alebo batátovú kašu,
- ako obmenu tradičných zemiakových placiek vyskúšajte batátové placky,
- ak by sme mali nahliadnuť do sladkých dezertov, za vyskúšanie určite stoja batátové brownies, po ktorom sa budete zalizovať.
Zdroj: almanac.com, food.ndtv.com, discover.hubpages.com
Zistite, ako pestovať
Komentáre sú vypnuté.