(Ne)vhodné oblečenie na svadbu – čo si podľa etikety obliecť?

Chystáte sa na svadbu, no hoci máte šatník plný, nie ste si istí, čo si obliecť a čo naopak nie, aby ste neurobili svadobné faux pas? Aj oblečenie na svadbu má svoje pravidlá. Môžete sa poradiť aj s nevestou, ako by si predstavovala, aby svadobčania v jej veľký deň vyzerali a aké oblečenie na svadbu zvoliť.


Biela farba je tabu

Svadobný protokol striktne odporúča vyhnúť sa bielemu oblečeniu, resp. kúskom, kde táto farba prevažuje. Vo svadobný deň je biela farba privilégiom nevesty. Túto tradíciu by ste nemali porušiť. Výnimkou je situácia, kedy si novomanželia výslovne želajú, aby všetci hostia boli oblečení v bielej farbe – na pozvánke môže byť uvedený dress code, ktorý vám napovie, aký štýl oblečenia je očakávaný.

Na svadbu sa veľmi nehodí ani čierna či tmavá šedá. Spája sa so smútkom a žiaľom, preto sa na veselú udalosť, akou je svadba, neodporúča. Vyhnite sa tiež príliš výrazným farbám. Ak sa rozhodnete pre výraznú farbu, ako je napríklad oranžová alebo žltá, zvoľte skôr doplnky ako šaty alebo košeľu v tejto farbe.

Najlepšie je poradiť sa s nevestou

Než začnete premýšľať nad tým, čo si na svadbu oblečiete, spýtajte sa nevesty, či náhodou nemá špeciálne prianie, ako by mal vyzerať dress code svadobčanov. Veľakrát sa totiž stáva, že majú nevesta a ženích konkrétnu predstavu. Môžu napríklad požadovať, aby všetci hostia na sebe mali tenisky, alebo boli oblečení do prírodných farieb, či môžu mať aj iné špeciálne priania. Urobte budúcim novomanželom radosť a oblečte sa presne tak, ako oni chcú. Veď je to hlavne ich deň.

Svadba v kostole

Pokiaľ sa svadobný obrad bude odohrávať v kostole a nevesta so ženíchom nebudú mať žiadne špeciálne priania, čo sa oblečenia týka, majte na pamäti, že na tomto posvätnom mieste by malo mať oblečenie na svadbu pre ženy minimálne zakryté ramená. Aj keď je dovolené ukázať trochu pokožky, je dôležité, aby váš outfit pôsobil elegantne a nie vulgárne. Pokiaľ nemáte šaty s rukávmi, siahnite po saku alebo štóle, ktorú cez seba počas obradu prehodíte. Ani sukňa by nemala byť príliš vyzývavá, a hlavne nie krátka – voľte skôr midi alebo maxi sukne a šaty.

Svadba v exteriéri

Aj svadba, ktorá sa koná v exteriéri má trochu iné pravidlá. Nemusíte sa na ňu obliekať tak formálne. To neznamená, že si môžete prísť k svadobnej hostine v tričku a roztrhaných rifliach, ale nehodí sa tu ani nažehlený oblek s motýlikom. Celkový štýl môže byť uvoľnenejší, dokonca vám budú v prospech topánky bez podpätku, pokiaľ sa budete pohybovať napríklad po tráve. Ale napriek tomu si pamätajte, že všetko musíte robiť s mierou.

Pánske oblečenie na svadbu môže obsahovať nohavice v tmavej farbe, jednoduchú bielu polokešeľu a sako. Kožený opasok, kvalitné topánky (v tomto prípade pokojne aj kožené biele tenisky), hodinky dodajú outfitu šmrnc.

Ženy môžu siahnuť po ľahkých šatách a vzdušných materiáloch v pastelových farbách, pre letné svadby sú vhodné aj kvetinové vzory. Elegantné nohavice, blúzka a sako sú tiež vhodnou voľbou.

Crossbody kabelku nechajte doma

Nielen oblečenie, ale aj doplnky voľte s rozvahou. Na svadbu sa rozhodne nehodia veľké kabelky, ktoré si hodíte cez rameno. Radšej voľte elegantné listové kabelky. Tá naopak môže byť aj väčších rozmerov. Nezabudnite, že na svadbu sa naozaj nehodí klasická kabelka, ktorú nosíte napríklad každý deň do zamestnania. Tento deň je výnimočný a možno ho považovať za sviatok, preto radšej stavte na eleganciu a nevšednú listovú kabelku.

Honosná svadba vyžaduje prípravu

Pokiaľ svadba, na ktorú sa chystáte, bude vedená naozaj v honosnom a elegantnom štýle, radšej zájdite do požičovne plesových a spoločenských šiat a vyberte si róbu, ktorú by ste volili napríklad na ples. Už na pozvánke k svadobnému stolu by malo byť uvedené, v akom duchu svadba bude. Vyberajte z dlhších šiat, môžete k nim zvoliť aj výraznejšie šperky či iné doplnky. Páni by mali mať motýlika – a mnohokrát je dokonca vyžadovaný aj frak. Toto bude skutočne významná spoločenská párty.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.