Keď sa hmyz sťahuje dnu – ako sa zbaviť hmyzu v domácnosti?

S príchodom sychravého a chladného počasia začíname tráviť viac času vo vnútri našich domovov. A nie sme jediní, kto si hľadá úkryt pred zimou. Aj hmyz sa zo všetkých síl snaží vyhnúť chladnému počasiu. Ako s ním bojovať?

Ako na mravce v domácnosti

Mravce patria medzi najčastejších hmyzích návštevníkov nášho obydlia a ich prítomnosť nás môže prekvapiť v akúkoľvek ročnú dobu. Cestičku si nájdu ľahko, a to napríklad vďaka vonkajším kvetom pri dome alebo malými otvormi či prasklinkami. Pamätajte, že mravce tvoria kolónie – tam, kde sa vyskytne jeden mravec, ich bude pravdepodobne viac.

Akonáhle mravce objavia zdroj potravy, je ťažké sa ich zbaviť. Ale nezúfajte, stačí využiť to, čo máte bežne v kuchyni. Napríklad taký obyčajný citrón dokáže zázraky. Citrónovú šťavu nakvapkajte do škár, kadiaľ mravce lozia. Využite aj citrónovú kôru, ktorú položte do rohov miestnosti. Mravce čoskoro pochopia, že majú ísť o dom ďalej.

Chrobáky v dome

Šváby, móle, ploštice alebo aj červotoči hľadajú v chladných dňoch teplé útočisko.

Ploštica ľahko prekĺzne škárou v okne, preto je dobré utesniť všetky otvory, ktorými sa dostanú k vám do domu. Na utesnenie môžete použiť napríklad bezfarebný silikón.

Snáď každý z nás mal niekedy doma moľu šatovú alebo potravinovú. Zbaviť sa ich nie je jednoduché, ale nie nemožné. Dôležité je zlikvidovať larvy. Ich výskytu predídete napríklad vložením levanduľových vrecúšok do skrine alebo častou kontrolou potravín.

S plošticami sa v posledných rokoch roztrhlo vrece. A čo si budeme hovoriť, ich likvidácia je spojená s mnohými nepríjemnosťami. Vzhľadom na to, že sa živia ľudskou krvou a majú rady teplo, kde inde by ste ich hľadali ako v posteli a okolo nej? Preto je dobré často kontrolovať matrace a úložný priestor pod posteľou – neodporúčame v ňom skladovať obuv.

Ako sa zbaviť švábov

Ďalší otravný hmyz sú samozrejme šváby. Keďže pochádzajú z oblastí tropického afrického podnebia, je jasné, že zimu budú chcieť prečkať niekde v teple. Kde sa skrývajú šváby? Pozor si dajte na teplé a vlhké miesta. Vzhľadom na to, že šváby sa množia veľmi rýchlo, je potrebné konať okamžite. Skoncovať s nimi môžete aj vy sami, stačí zmiešať kyselinu boritú s trochou múky, cukru a vody. Zo vzniknutej pasty vytvorte guličky, ktoré umiestnite všade tam, kde ste šváby zazreli. Šváby zožerú guličky kyseliny boritej a uhynú.

Ako vyhubiť lienky

Lienky sú vďaka svojmu vzhľadu roztomilé, navyše ich funkcia v prírode je veľmi cenená. Avšak akonáhle nastúpi chladnejšie počasie, stávajú sa z nich skôr parazity, než užitoční červení chrobáčikovia požierajúci voškyLienky sa najčastejšie zhlukujú v oknách domov či bytov, kde sa snažia prečkať zimné počasie. Okrem toho tiež vylučujú žltú tekutinu s nepríjemným zápachom, ktorý priťahuje ďalšie lienky. Ich likvidácia je veľmi jednoduchá, postriekajte ich mydlovou vodou a máte postarané.

Tipy proti pavúkom

Pavúky patria medzi celoročných hostí, o ktorých často nemáte ani tušenie. Hľadajú teplé a tmavé miesto, kde by sa mohli bezpečne schovať. Preto ich toľko priťahujú pivnice, rôzne krabice a tmavé rohy. Nie každý je z pavúka v dome nadšený, zbaviť alebo eliminovať ich návštevu môžete napríklad pomocou aromatickej mäty, ktorú tento hmyz priamo neznáša. Nakvapkajte pár kvapiek esenciálneho oleja s vôňou mäty do vody v rozprašovacej fľaši a týmto roztokom vystriekajte celý váš domov. Zamerajte sa hlavne na okná, dvere a otvory, kadiaľ by sa k vám mohol pavúk dostať.

A aké sú vaše skúsenosti s bojom proti hmyzu?

Zdroj: ceskestavby.cz, saferbrand.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.