3 destinácie, kam tento rok za dobrým jedlom a pitím
Leto je doba objavovania, experimentovania a nachádzania nových favoritov. A to hlavne v rámci jedla a pitia. Chcete sa tento rok vydať po stopách tradičných zahraničných kuchýň a neviete, kam presne by to malo byť? V článku vám prezradíme 3 krajiny, v ktorých je jedlo zážitok, nielen nutnosť.
Naschvál sme vybrali destinácie, do ktorých si stačí zabaliť cestovný batoh a vydať sa pokojne aj len na víkend. Nemusíte sa báť toho, že si s ľuďmi nebudete rozumieť, pretože ide o národy, ktoré vás privítajú s otvorenou náručou a širokým úsmevom . Ak sa vám pošťastí, možno vás niekto pozve na rodinný obed alebo večeru a to berte ako výhru, pozvanie prijmite a užite si miestnu autentickú kuchyňu.
Dánsko: Krajina šťastných ľudí
Dánsko je krajina spokojných ľudí. Ako inak by sa dal vysvetliť ich Inštitút pre výskum šťastia , kde skúmajú, čo robí šťastné nielen Dány, ale ostatné kultúry? Krajina sa na rebríčkoch spokojnosti pravidelne umiestňuje veľmi vysoko, presnejšie na druhom mieste a to už niekoľko rokov. Čím to je? Tým, že si Dáni potrpia na to, v akom prostredí bývajú a celkovo sa pohybujú. A evidentne to funguje. A s tým sa samozrejme spája aj jedlo a nápoje. Musí dobre chutiť aj vyzerať.
Dáni sa snažia, aby bolo jedlo naozajstný zážitok. Prepájajú gurmánsku a vizuálnu stránku. Jedlo vás vždy prekvapí tým, ako je nazdobené a že sa v ňom prepájajú rôzne farby a štruktúry. Rozhodne sa o dánskej kuchyni nedá povedať, že je nudná. Obľúbeným pokrmom sú obložené ražné chleby, takzvané smørrebrød, s bohatou dávkou surovín – mäsa, zeleniny, byliniek, semienok, … Pôsobia ako malé umelecké dielo a ešte lepšie chutia. Vyberie si každý, pretože existujú tisíce kombinácií a to aj vegánske a vegetariánske. Dánsko je dosť pokrokové, nebojí sa experimentovať a prispôsobiť sa novým trendom.
To samozrejme nie je všetko. Okrem dánskeho pečiva sa tu veľa konzumuje mäso, ryby, huby, obilniny a zemiaky (skrátene: domáce suroviny a výrobky). A to na rôzne spôsoby. Údené, varené, nakladané, vyprážané aj pečené. To sa najlepšie zapíja ich milovaným pivom (napr. Tuborg) a vínom. Z alkoholu musíte skúsiť akvavit a snaps . Pokiaľ vás na alkohol neužije, zamierte do miestnej kaviarne na dobrú kávu a sladké pečivo. Dáni oboje milujú a radi si doprajú.
Grécko: Pomalé užívanie si jedla v kruhu rodiny
Grécko, s jeho slnkom a bohatou históriou, ponúka kulinárske zážitky, ktoré sú odrazom pokojného stredomorského životného štýlu. Tunajšia kuchyňa kladie dôraz na pomalé užívanie si chuťou v kruhu rodiny a priateľov , kde jedlo nie je len pokrm, ale spoločenská udalosť. Olivový olej, čerstvá zelenina, ryby, syry (feta, manuri, kefalotiri) a obilniny tvoria základ pre pokrmy ako musaka (zapekaný pokrm z baklažánu, mäsa a zemiakov, pripomína lasagne) alebo souvlaki (špíz). Oba pokrmy sú pre grécku kuchyňu tak typické, že ich pri dovolenke 100% musíte ochutnať, inak to nie je poriadna dovolenka.
Grécke sladkosti baklava z chrumkavého filo cesta a šišky loukoumades polievané medom a posypané škoricou, sú dokonalým zakončením, zvlášť keď sú sprevádzané tradičnou gréckou (do roku 1974 sa jej hovorilo turecká) kávou alebo alkoholickým územ . Grécka pohostinnosť sa odráža vo zvyku zdieľať jedlo prostredníctvom medze, čo je bohatá ponuka studených aj teplých predjedál umožňujúci ochutnať širokú škálu chutí. Zabudnite na jeden tanier s jedným pokrmom! Predstavte si skôr stôl, ktorý sa prehýba pod náporom rôznych pokrmov.
Grécka kuchyňa je teda viac než len gastronómia; je to cesta k poznaniu gréckej kultúry a tradícií. Jej jednoduchosť spolu s bohatstvom chutí odráža dlhé dejiny zeme a jej kulinárske tradície. Pre tých, ktorí hľadajú pravé kulinárske dobrodružstvo, sa Grécko javí ako ideálna destinácia. Jedlo nie je povinnosť, je to spôsob, ako sa prepojiť s ostatnými ľuďmi, pochutnať si, prebrať (ne)dôležité veci a hlavne sa smiať a radovať zo života .
Portugalsko: Ryby, morské plody a víno
Portugalsko, miesto objavov a námorných dobrodružstiev, je domovom kuchyne, kde každý pokrm rozpráva príbeh a odráža lásku k moru i pôde. Bacalhau (sušená treska pripravovaná viac ako tisíc spôsobmi) je srdcom miestnej gastronómie a odkazuje na tradíciu portugalských námorníkov a rybárov. Cataplana (morské plody varené v aromatickej omáčke) a pastis de nata (koláčik z chrumkavého cesta plnený žĺtkovým krémom) sú len špičkou ľadovca toho, čo portugalská kuchyňa ponúka. Medzi obľúbené korenie a bylinky patrí koriander, papričky piri piri, bobkový list, paprika a cesnak.
Ak sa Portugalsku nedá niečo uprieť, tak je to neuveriteľný výber vín. Portugalské víno (napr. portské a vinho verde) je neodmysliteľnou súčasťou gastronomického zážitku a odráža bohatstvo a rozmanitosť miestneho vinohradníctva. Vína nielen dopĺňajú chute pokrmov, ale taktiež otvárajú dvere k hlbšiemu pochopeniu kultúry a tradícií zeme.
V Portugalsku sa jedlo stáva oslavou života, kde sa pri stole plného farieb a chutí zdieľajú príbehy, smiech a pohoda . Gastronómia tu nie je len o pokrmoch, je to spôsob, akým Portugalsko víta každého, kto sa túži spojiť s jeho kultúrou a tradíciami.
Komentáre sú vypnuté.